П.А.Л.-БГ ЕООД

Един от най-големите развъдници
за дъгова пъстърва в България

Родопите, местността „Стойковска ливада” до с.Беден.
Тел: 02/ 958 1496
Email:

Вход

НАЙ-ПОЛЕЗНИТЕ ВИДОВЕ РИБИ

07/02/2020

Полезна за мозъка и за здравето на очите, храната на дълголетието.

Рибата се смята за една от най-полезните храни. Проучвания обаче показват, че не всички видове риба са толкова полезни, колкото сме си мислели в миналото. Оказва се, че някои видове риба имат високо съдържание на живак, което ги прави не толкова полезни, а в някои случаи дори опасни при редовна консумация. Вижте кои са най-полезните и най-вредните видове риба.

 

Дъгова пъстърва

Дъговата пъстърва е една от най-популярните видове риба, а и сред най-полезните. Заради приемливата цена, дъговата пъстърва често присъства в менюто ни. Освен това дъговата пъстърва е богата на витамин В12, който е полезен за сърцето.

Сьомга

Каквото и да кажем за сьомгата ще е малко. Важно е обаче за каква сьомга става въпрос. Дивата сьомга е по-полезна от отглежданата в изкуствени условия, защото съдържа по-малко наситени мазнини. Иначе сьомгата като цяло е отличен начин да си набавим омега-3 мастни киселини и витамин D.

Сом

Сомът също е сред видовете риба, богати на омега-3 мастни киселини. Освен това сомът е сред видовете риба с ниско съдържание на живак. Затова и силно се препоръчва за бременни и кърмещи жени.

Скумрия

Редовната консумация на скумрия понижава риска от развитие на заболявания на сърцето. Препоръчително е да си купувате атлантическа и тихоокеанска скумрия, защото тя е с по-ниско съдържание на живак.

Херинга

Херингата също е сред най-полезните за сърцето. Освен това херингата е чудесен източник на протеин – около 20 гр. протеин на 90 гр. херинга.

Камбала

Богата на омега-3 мастни киселини, витамин D и калий, камбалата е сред най-полезните видове риба. Освен това камбалата е риба, която е вкусна, приготвена по разнообразни начини.

Най-вредните видове риба

Всички знаем приказката, че рибата е полезна за здравето и трябва да се яде поне 2 пъти седмично.  Има ли обаче риби, които не са толкова полезни? Да, това са рибите с високо съдържание на живак. Затова и следните видове риба трябва да се консумират с екстра внимание особено от бременни и кърмещи жени.  Сред най-вредните видове риба са  чилийският лаврак, акулата, рибата меч, червената риба тон.