П.А.Л.-БГ ЕООД

Един от най-големите развъдници
за дъгова пъстърва в България

Родопите, местността „Стойковска ливада” до с.Беден.
Тел: 02/ 958 1496
Email:

Вход

КАК ДА ОТСЛАБНЕМ С РИБА

06/02/2020

Рибата е ефективната храна за отслабване, защото има малко калории и висока хранителна стойност. Освен това се смята, че редовното ядене на риба може да има много ползи за здравето ви – занижен риск от високо кръвно налягане и сърдечни проблеми, по-нисък холестерол. Смята се, че диета със завишен прием на риба е една от тайните на дълголетието.

Заменете месото, което консумирате, с риба. Започнете с веднъж седмично. Вместо пържола хапнете филе от риба, гарнирано със зеленчуци. След няколко седмици преминете на режим, в който ядете риба 2 пъти седмично и т.н. Крайната ви цел в идеалния случай ще е да ядете риба 4 пъти седмично.

Приготвяйте рибата по здравословен начин.

Рибата е здравословна храна, но не и ако я изпържите на маслена баня. Избягвайте пърженето. Бихме ви препоръчали печене на рибата на скара или изпечена на фурна. Ако все пак държите на хрупкавата коричка, изпържете филе от риба на тиган с незалепващо покритие, в който има 1-2 с.л. зехтин.

Включвайте мазни риби в менюто си. Те съдържат т.нар. ненаситени мазнини, които са много полезни за сърцето. Освен това в мазните риби има омега-3 мастни киселини, които също се грижат за здравето на сърцето. Най-добрите риби в тази група са скумрия, сьомга и пъстърва. Смята се също така, че протеинът в мазните риби контролира апетита. Следователно ядете по-малко.

Добавете фибри към рибното си меню и сте си създали бомба от полезни съставки за вечеря. Най-лесно можете да го направите с гарнитурата. Подбирайте зеленчуци, богати на фибри, витамини и минерали – броколи, зелен фасул и моркови. Дори обикновените печени картофи с пресни подправки имат огромно количество витамин С.

Съвети при ядене на риба

  • Яжте различни видове риба. Редувайте ги и разнообразявайте менюто си – салати, рибена супа или суши
  • По възможност купувайте си прясна риба, а не замразена. Когато купувате рибата, проверете очите й – ако са бистри, значи рибата е прясна    
  • Яжте по-млади екземпляри – за тях се смята, че е по-малко вероятно да са натрупали вредни химикали     
  • Избягвайте да ядете риба меч и риба тон-албакор, защото в тях е по-вероятно да има завишени показатели на живак