П.А.Л.-БГ ЕООД

Един от най-големите развъдници
за дъгова пъстърва в България

Родопите, местността „Стойковска ливада” до с.Беден.
Тел: 02/ 958 1496
Email:

Вход

РИБОЯДСТВО /Пескетарианство/

14/02/2020

Какво е пескетарианство и защо се смята, че е толкова полезно да си пескетарианец. Пескетарианството е начин на хранене, при който единственото месо, което се яде е  риба или морски дарове.

Пескетарианството изключва яденето на месо (птиче, свинско, телешко, агнешко и т.н.) и насърчава яденето на риба.  Пескетарианството е познато още като рибоядство. Някои пескетарианци се наричат и вегетарианци, които ядат риба. В менюто им освен храни с растителен произход, присъстват и рибата и морските дарове. Някои твърдят, че пескетарианската диета е един от най-полезните типове хранене и неслучайно я сравняват със Средиземноморската диета.

Човек е устроен да е пескетарианец

Пескетарианците прилагат някои аргументи в полза на рибоядството. Според тях човешкото тяло не е устроено да яде червено и птиче месо (за разлика от това на хищните животни). Причината е, че хората не могат да консумират месото сурово, а трябва да го обработят термично. За тях това е противоестествено. За разлика от рибата и морските дарове, които хората могат да ядат сурови.

Много лекари препоръчват пескетарианството за децата на родители вегетарианци. Рибата и морските дарове съдържат витамин В12, желязо, цинк и омега-3, които всеки човек трябва да си набавя, особено във фазите на растеж и развитие. При веганите и вегетарианците обикновено се забелязва недостиг на тези витамини и минерали.

Пескетарианството и ползите за здравето

  • Смята се, че пескетарианството понижава риска от сърдечно-съдови заболявания
  • Намалява риска от диабет тип 2
  • Според пескетарианците този тип хранене може да понижи риска от артрит и дори някои видове рак
  • Пескетарианството помага за отслабване и задържане на свалените килограми